Tradycyjny polski krupnik

Tradycyjny polski krupnik

Ocena: ★

31 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Krupnik to tradycyjna polska zupa, znana chyba w każdym polskim domu. Krupnik można przygotowywać na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu.

Oto przepis na krupnik w starym stylu, można rzec, że oto  tradycyjny polski krupnik.

 

Składniki:

  • Udka z kurczaka – 2 sztuki
  • Marchew – 2 sztuki
  • Pietruszka – 2 sztuki
  • Ziemniaki – 5 sztuk
  • Seler
  • Por
  • Pęczak – ok. 15 łyżek
  • Suszone grzyby – kilka sztuk
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki lub koperek do posypania

Sposób przygotowania:

Jak przygotować tradycyjny krupnik?

  1. Najpierw bierzemy się za grzyby. Należy je wrzucić do kubka i zalać wrzątkiem. Odstawiamy na minimum kilkanaście minut. Potem, gdy będą miękkie trzeba pokroić je w paseczki.
  2. Następnie płuczemy kaszę i odsączamy.
  3. Potem obieramy warzywa i kroimy na kawałki, kostkę lub plastry – jak kto woli.
  4. Bierzemy duży garnek (minimum 2 litrowy) i nastawiamy wodę do gotowania. Do garnka wrzucamy mięso, grzyby, kaszę i warzywa oprócz ziemniaków. Solimy. Ziemniaki dodajemy dopiero wtedy, gdy mięso będzie ugotowane.
  5. Doprawiamy  nasz pyszny krupnik solą i pieprzem.
  6. Krupnik jest gotowy. Należy podawać na talerzu przyozdobionym natką pietruszki lub koperkiem. Ja bardzo lubię krupnik z kawałkami kurczaka. Wcześniej, przed podaniem, warto oddzielić mięso od kości i pokroić w mniejsze kawałeczki.

Smacznego!

 

Autor: Kuk

Polecamy nasze przepisy