Kukułka

Kukułka

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciasto kukułka to pyszne ciasto, ale trzeba uważac, bo to dość alkoholowe ciasto dla dorosłych! Polecam przepis na ciasto kukułka! Smacznego :)

Składniki:

  • Biszkopty ciemny:
  • 6 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Biszkopt jasny:
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • Poncz:
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 1,5 kieliszka wódki
  • 1,5 łyżki cukru
  • Masa śmietankowa:
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Masa śnieżkowa:
  • 1 galaretka kiwi
  • 1 śnieżka

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ciasto kukułka się poleca:

  1. Najpierw robimy biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dajemy do formy 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 30 minut. Studzimy i kroimy w kostkę.
  2. Teraz pora na biszkopt ciemny: robimy tak samo jak biszkopt jasny. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
  3. Masa śmietankowa: śmietankę ubijamy , dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
  4. Masa śnieżkowa: śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodajemy tężejącą galaretkę wykonaną w 0,5 szklanki wody.
  5. Poncz: kawę zaparzamy w 0,5 szklanki wrzątku, słodzimy cukrem. Dajemy z garnkiem na ogień i wrzucamy do niej połamane obie czekolady, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Studzimy. Wlewamy alkohol.  
  6. Przełożenie gotowego ciasta: biszkopt ciemny- masa śmietankowa- kostki biszkopta jasnego polewamy je ponczem- masa śnieżkowa- ciemny placek

Pyszne ciasto kukułka gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy