Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.

Składniki:

  • łuskana pszenica - 1 szklanka
  • suchy mak - 1 szklanka
  • mleka - 1 szklanka
  • miód (najlepiej spadziowy) - 100 ml
  • rodzynki - 3 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
  • posiekane orzechy włoskie lub laskowe - 1/3 szklanki
  • daktyle - 5 szt.
  • figi - 5 szt.
  • aromat migdałowy

 

Sposób przygotowania:

A oto przepis na kutię wigilijną mojego dzieciństwa:

  1. Pszenicę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
  2. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości, ale nie rozgotowujemy. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Mak płuczemy, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy do miękkości (tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach.
  4. Studzimy i przecedzamy na gęstym sicie. Mielemy 2 razy w maszynce do mięsa o gęstym sitku.
  5. Mak łączymy z pszenicą, dodajemy miód i starannie mieszamy.
  6. Daktyle i figi kroimy drobno, rodzynki sparzamy. Dodajemy wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy.
  7. Dokładnie mieszamy.

Kutię podaję zawsze w ozdobnej salaterce lub miseczce. Wcześniej ją schładzam, gdyż kutia wigilijna  najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy również

kutia-bezglutenowa

Kutia bezglutenowa

Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej; jednak kutia t...
kutia-wigilijna-z-mojego-dziecinstwa

Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomn...
pyszna-kutia-tradycyjna

Pyszna kutia tradycyjna

Tradycyjne Boże Narodzenie kojarzy się w mojej rodzinie z kutią. Taka pyszna tradycyjna kutia jest doskonałym wynagrodze...
kutia-na-boze-narodzenie

Kutia na Boże Narodzenie

Na Boże Narodzenie kutię przygotowuję właśnie ja. W mojej męskiej kuchni jest niewiele słodkości, ale wigilijna kutia je...

Zobacz więcej przepisów na:

Kutia

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy