Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
5 Ocen

Ilość porcji: 6
Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.
Składniki:
- łuskana pszenica - 1 szklanka
- suchy mak - 1 szklanka
- mleka - 1 szklanka
- miód (najlepiej spadziowy) - 100 ml
- rodzynki - 3 łyżki
- skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
- posiekane orzechy włoskie lub laskowe - 1/3 szklanki
- daktyle - 5 szt.
- figi - 5 szt.
- aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
A oto przepis na kutię wigilijną mojego dzieciństwa:
- Pszenicę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
- Następnego dnia gotujemy ją do miękkości, ale nie rozgotowujemy. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Mak płuczemy, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy do miękkości (tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach.
- Studzimy i przecedzamy na gęstym sicie. Mielemy 2 razy w maszynce do mięsa o gęstym sitku.
- Mak łączymy z pszenicą, dodajemy miód i starannie mieszamy.
- Daktyle i figi kroimy drobno, rodzynki sparzamy. Dodajemy wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy.
- Dokładnie mieszamy.
Kutię podaję zawsze w ozdobnej salaterce lub miseczce. Wcześniej ją schładzam, gdyż kutia wigilijna najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!
# Tagi:
Autor: Kafka
Polecamy również

Kutia bezglutenowa
Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej; jednak kutia t...
Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa
Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomn...
Pyszna kutia tradycyjna
Tradycyjne Boże Narodzenie kojarzy się w mojej rodzinie z kutią. Taka pyszna tradycyjna kutia jest doskonałym wynagrodze...
Kutia na Boże Narodzenie
Na Boże Narodzenie kutię przygotowuję właśnie ja. W mojej męskiej kuchni jest niewiele słodkości, ale wigilijna kutia je...Zobacz więcej przepisów na:
Kutia

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.