Pyszna kutia tradycyjna

Pyszna kutia tradycyjna

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Tradycyjne Boże Narodzenie kojarzy się w mojej rodzinie z kutią. Taka pyszna tradycyjna kutia jest doskonałym wynagrodzeniem adwentowego postu. Słodycz, orzechy, mak, miód, a nawet odrobina likieru sprawiają, że tradycyjna kutia jest wyczekiwanym przez wszystkich deserem. Zachęcam do wypróbowania przepisu na tradycyjną kutię!

Składniki:

  • ziarna pszenicy - 1 szklanka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier puder - 1/2 szklanki (według uznania)
  • miód  - 4 łyżki
  • rodzynki - 5 dag
  • migdały - 5 dag
  • likier Amaretto - 3 łyżki
  • słodka śmietanka - 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Jak przyrządzić pyszną tradycyjną kutię?

  1. Pszenicę oczyszczamy i zalewamy na noc wrzącą wodą.
  2. Następnego dnia zagotowujemy, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 3 - 4 godz.). Ponownie odcedzamy.
  3. Mak płuczemy, sparzamy, odsączamy i mielimy w maszynce z gęstym sitkiem.
  4. Łączymy go z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i likierem Amaretto.
  5. Dodajemy posiekane bakalie.
  6. Mieszamy wszystko i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

U mnie w rodzinie je się tradycyjną kutię z odrobiną śmietanki. Niektórzy dodają śmietankę do kutii jeszcze przed odstawieniem jej do schłodzenia. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy