Leczo z fasolą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
6 Ocen
Ilość porcji: 6
Leczo możemy podawać zarówno na obiad, jak i na kolację. Leczo z fasolą to leczo w wersji meksykańskiej. Jest wtedy i smaczne i syte. Fasola jest bardzo zdrowa i powinniśmy pamiętać, żeby używać jej do różnych potraw.
Składniki:
- 4 papryki (2 czerwone, 2 żółte)
- 2 duże cebule
- 70 dag pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka fasoli białej
- 1 przecier pomidorowy
- 4 śliwki suszone
- 1 sok z połowy cytryny
- pół kg kiełbasy cienkiej, grubo mielonej
- sól, pieprz, papryka ostra
Sposób przygotowania:
Żeby przygotować leczo:
- Do garnka z gorącym olejem wrzucamy: pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojoną w półksiężyce cebulę, pokrojone w kostki papryki, pokrojone pieczarki.
- Dusimy wszystko jakieś 10 minut, po czym dolewamy 2 szklanki wody.
- Następnie do garnka wrzucamy zawartość wszystkich puszek i gotujemy 15 minut.
- Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Gotujemy leczo ok. 5 minut i podajemy, np. z bagietką z piekarnika.
- Leczo można zrobić bez kiełbasy i możemy zawekować, wtedy można dodac tylko kiełbasę i otworzyć słoik z warzywnym leczo i mamy gotowy obiad.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Buli
Polecamy również
Leczo w innej odsłonie
Leczo to pyszne danie jednogarnkowe, które szczególnei kojarz się z czasem, gdy za oknem buro i ponuro :)...Leczo
Sprawdzony przepis na leczo - pyszne leczo, bardzo pożywne idealne na obiad i nie tylko! Można serwować z pieczywem i kl...Leczo
Leczo to pyszne danie z pieczywem, bardzo pożywne i warzywne! Leczo podajemy na gorąco z chlebem. Polecam mój prz...Leczo z pulpetami
Sprawdzony przepis na leczo - bardzo pożywne leczo, bo z dodatkiem mięsnych pulpetów! NA chłodny czas za oknem w...Leczo z cukinii
Dobre leczo z cukinii to prawdziwa bomba, i smakowa i zdrowotna. A jak zrobić leczo z cukinii? Bardzo łatwo, gdy wykorzy...Zobacz więcej przepisów na: