Leczo z fasolą

Leczo z fasolą

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Leczo możemy podawać zarówno na obiad, jak i na kolację. Leczo z fasolą to leczo w wersji meksykańskiej. Jest wtedy i smaczne i syte. Fasola jest bardzo zdrowa i powinniśmy pamiętać, żeby używać jej do różnych potraw. 

Składniki:

  • 4 papryki (2 czerwone, 2 żółte)
  • 2 duże cebule
  • 70 dag pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 przecier pomidorowy
  • 4 śliwki suszone
  • 1 sok z połowy cytryny
  • pół kg kiełbasy cienkiej, grubo mielonej
  • sól, pieprz, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Żeby przygotować leczo:

  1. Do garnka z gorącym olejem wrzucamy: pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojoną w półksiężyce cebulę, pokrojone w kostki papryki, pokrojone pieczarki.
  2. Dusimy wszystko jakieś 10 minut, po czym dolewamy 2 szklanki wody.
  3. Następnie do garnka wrzucamy zawartość wszystkich puszek i gotujemy 15 minut.
  4. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ostrą papryką.
  5. Gotujemy leczo  ok. 5 minut i podajemy, np. z bagietką z piekarnika.
  6. Leczo można zrobić bez kiełbasy i możemy zawekować, wtedy można dodac tylko kiełbasę i otworzyć słoik z warzywnym leczo i mamy gotowy obiad.

Smacznego!

Autor: Buli

Polecamy nasze przepisy