Spaghetti z kurkami

Spaghetti z kurkami

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Pachnące, delikatne i żółte kurki inspirują w kuchni! Dzisiaj proponuję spaghetti z kurkami. Danie jest proste, a jednocześnie bardzo smaczne. Spaghetti z kurkami zrobisz szybko i na pewno niebawem je powtórzysz. Spaghetti z kurkami możesz przyrządzić również z grzybów mrożonych, ale na razie, korzystaj ze świeżych kurek!

Składniki:

  • kurki - 500 g
  • makaron spaghetti - 200 g
  • słodkiej śmietanki - 150 ml
  • papryczka chili w strączku - ½
  • cebula - 1szt.
  • oleju - 2 łyżki
  • posiekany szczypiorek (lub natka pietruszki) - 3 łyżki
  • ser parmezan
  • sól, pieprz - według uznania

Sposób przygotowania:

A oto przepis wykonania spaghetti z kurkami

  1. Oczyścić i opłukać kurki. Jeżeli są większe, pokroić.
  2. Posiekać cebulę i papryczkę chili.
  3. Makaron wrzucić na wrzątek i gotować al dente według przepisu na opakowaniu.
  4. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić chili, cebulkę, a potem kurki.
  5. Smażyć wszystko 3 do 5 min., wlać śmietankę i gotować razem chwilę do zgęstnienia. Doprawić sos solą i pieprzem.
  6. Odcedzony makaron przełożyć natychmiast do gorącego sosu, wymieszać i podawać! 

Spaghetti z kurkami podawać posypane parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Ja lubię makaron z kurkami posypany też natką pietruszki, ale to już zależy od upodobań. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy