Makaron razowy z sosem pomidorowym z pieczarkami

Makaron razowy z sosem pomidorowym z pieczarkami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam Wam mój Makaron razowy z sosem pomidorowym z pieczarkami Sos jest przygotowany na bazie warzyw i pieczarek z dodatkiem mięsa z udek kurczka

Składniki:

  • 200 g makaronu razowego świderki

Na sos:

  • 250 g mięsa z udek kurczaka (jest mniej suche nić np. pierś)
  • 1 mała cebula
  • 10 średnich pieczarek
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • trochę oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na Makaron razowy z sosem pomidorowym z pieczarkami:

  1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikeim papierowym i pokroić w niedużą kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone warzywa i pieczarki. Dusić całość pod przykryciem kilka minut, po czym dodać pokrojone mięso z kurczaka. Chwilę posmażyć razem, a następnie zalać zagotowaną wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki. Sos gotować kilka minut.
  6. Dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać. Sos zabielić i zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką.
  7. Doprawić do smaku pietruszką, solą i pieprzem.
  8. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać makaron polany sosem.

Makaron razowy z sosem pomidorowym z pieczarkami gotowy. Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy