Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietankowym

Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietankowym

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Takie danie jest bardzo szybkie w wykonaniu. Aromatyczny sos brokułowo-śmietanowy podany z makronem.Może być również pomysłem na bezmięsny obiad.

Składniki:

Sos:

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 średni brokuł

5 łyżek śmietany 12 %

1 łyżeczka mąki pszennej

1 płaska łyżka masła

sól i pieprz do smaku

suszone przyprawy i warzywa np.marchewka,cebula,natka pietruszki,czonek,kurkuma,curry według uznania

Dodatkowo:

20 dag makaronu wstążki

sól do gotowania

1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1.Brokuła należy podzielić na małe różyczki,następnie umyć i dokładnie osuszyć.

2.Cebulę i ząbki czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę.

3.Na patelni lub w garnku rozgrzać masło,wrzucić czosnek i cebulę,chwilę poddusić ( należy uważać,żeby za mocno nie przypiec ),nastepnie dodać brokuł i chwilę jeszcze przesmażyć.Całość zalać gorącą wodą i dusić do miękkości i odparowania większości płynu.

4.Śmietanę rozmieszać z maką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru,przelać do warzyw i gotować do zgęstnienia sosu.Danie przyprawić do smaku solą,pieprzem i suszonymi przyprawami.

5.Makaron należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju,odcedzić.

6.Na talerze nakładać porcje makaronu i sosu.Podawać.Smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy