Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen

Ilość porcji: 12
Przepis na makowiec. Bardzo słodkie ciasto, dość pracochłonne, ale warto je przygotować chociaż raz. Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi zasmakuje Wam na pewno.
Składniki:
- biszkopt:
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- beza z makiem:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maku
- 100 g rodzynek (lub innych bakalii)
- 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
- beza kokosowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- krem:
- 1 l mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
- 6 żółtek
- 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- polewa:
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 40 g masła
- 2 łyżki zwykłego kakao
- nasączenie:
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- dodatkowo:
- 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi:
- Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Na jajeczną masę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Beza z makiem: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
- Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
- Krem: Budynie rozmieszać w 500 ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszany budyń z mąkami i zagotować. Jak budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać budyń na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło). Masło utrzeć i stopniowo dodawać ostygnięty budyń, cały czas miksując. Ma wyjść jednolity, gładki krem.
- Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć bezę z makiem. Bezę z makiem posmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu.
- Polewa: Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.
Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi gotowe do podania. Smacznego:)
Autor: marta625
Polecamy również

Makowiec - strucla
Święta za pasem, pomyślmy więc o świątecznych wypiekach. Polecam wspaniały makowiec, a właściwie struclę makową. Ładnie...
Makowiec
Oto pyszny makowiec na Święta! Polecam sprawdzony przepis na makowiec, na pewno zasmakuje każdemu i będzie pięknei preze...
Przekładaniec makowy
Przekładaniec makowy- bardzo apetyczny makowiec przełożony jabłkami i czekoladowym kremem.
Łaciate ciasto kokosowo- makowe
Sprawdzony przepis na makowiec, w łaciatym wydaniu :) Łaciate i piękne ciasto zasmakuje każdemu, bo smak jest nieziemski...
Makowiec zawijany tradycyjny
Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I...Zobacz więcej przepisów na:
Makowiec

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.