Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi

Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Przepis na makowiec. Bardzo słodkie ciasto, dość pracochłonne, ale warto je przygotować chociaż raz. Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi zasmakuje Wam na pewno.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • beza z makiem:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 100 g rodzynek (lub innych bakalii)
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • beza kokosowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • krem:
  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
  • 6 żółtek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • polewa:
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki zwykłego kakao
  • nasączenie:
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Na jajeczną masę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Beza z makiem: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  3. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  4. Krem: Budynie rozmieszać w 500 ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszany budyń z mąkami i zagotować. Jak budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać budyń na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło). Masło utrzeć i stopniowo dodawać ostygnięty budyń, cały czas miksując. Ma wyjść jednolity, gładki krem.
  5. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć bezę z makiem. Bezę z makiem posmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu.
  6. Polewa: Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi gotowe do podania. Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy również

makowiec-strucla

Makowiec - strucla

Święta za pasem, pomyślmy więc o świątecznych wypiekach. Polecam wspaniały makowiec, a właściwie struclę makową. Ładnie...
makowiec7

Makowiec

Oto pyszny makowiec na Święta! Polecam sprawdzony przepis na makowiec, na pewno zasmakuje każdemu i będzie pięknei preze...
przekladaniec-makowy

Przekładaniec makowy

Przekładaniec makowy- bardzo apetyczny makowiec przełożony jabłkami i czekoladowym kremem. 
laciate-ciasto-kokosowo-makowe

Łaciate ciasto kokosowo- makowe

Sprawdzony przepis na makowiec, w łaciatym wydaniu :) Łaciate i piękne ciasto zasmakuje każdemu, bo smak jest nieziemski...
makowiec-zawijany-tradycyjny

Makowiec zawijany tradycyjny

Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I...

Zobacz więcej przepisów na:

Makowiec

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy