Makowe grzebienie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 29
Sprawdzony przepis na makowe ciasteczka w innej wersji. Polecam taką wersję, bo są to dobre smakołyki dla każdego!
Składniki:
- Mak:
- 12, 5 dag maku
- 2 białka
- Olejek migdałowy do smaku
- 2 łyżki miodu sztucznego
- 0,5 łyżeczki kakao
- 5 dag margaryny
- 4 łyżki cukru
- Ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 05, szkl mleka
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 15 dag margaryny
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na makowiec podany w innej formie:
- Najpierw robimy ciasto i tak margarynę, żółtka i cukier waniliowy ucieramy do białości mikserem.
- Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i drożdże i dodajemy troszkę mąki pszennej, po czym rozczyn odkładamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte drożdże, utartą margarynę i pozostałą mąkę pszenną mieszamy wyrabiając nie za gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Treaz trzeba przygotować mak czyli sparzyć i zmielić go dwa razy. Margarynę roztopić dodać do niej zmielony mak, olejek do smaku, miód, cukier, ubite białko i kakao. Wymieszać.
- Ciasto rozwałkować i nakładać workiem cukierniczym mak, zwijać jak na paszteciki i odcinać nożem. Rulony ciąć na kawałki i każdy nacinać 2-3 razy w poprzek. Odstawić do wyrośnięcia.
- Piec w 180 stopniach do 35 minut. Wychodzi 29 sztuk.
Smacznego!
Autor: aga-27
Polecamy również
Ciasto zachodzące słoneczko
Makowiec "zachodzące słoneczko" to smaczne i nie wymagające dużej pracy ciasto! Prosty przepis i smaczne ciasto, więc cz...Makowiec
Oto pyszny makowiec na Święta! Polecam sprawdzony przepis na makowiec, na pewno zasmakuje każdemu i będzie pięknei preze...Inny makowiec
Inny makowiec- smakował wszystkim, polecam i Wam. Jest tak rozpływajacy się i pyszny w smaku że można ciągle go jeść!Ciasto "Żołądkowiec"
Oryginalne ciasto.Po przekrojeniu ciasta w środku wygląda jak "żołądek", dlatego stąd nazwa "Żołądkowiec". Ciekawe i pys...Makowiec na kruchym cieście
Makowiec - pyszne, słodkie ciasto dla prawdziwego domowego łasucha. Tak w kilku słowach można określić makowiec na kruch...Zobacz więcej przepisów na: