Makowiec bezglutenowy

Makowiec bezglutenowy

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Święta bez makowca to jak święta bez filmu "Kevin sam w domu".... ;) Makowiec to już zwyczajnie świąteczny klasyk! Według tradycyjnego przepisu, makowiec przygotowywany jest z mąki pszennej dlatego jest zakazany na diecie bezglutenowej, ale spokojnie.... Jak zawsze służymy ratunkiem bezglutenową wersją i oto przedstawiamy przepis na makowiec bezglutenowy!

Składniki:

  • Mąka migdałowa 350 g
  • Len mielony 3 kopiaste łyżki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy 2 łyżeczki
  • Woda 1-2 łyżki
  • Mak 175 g
  • Daktyle 3 garście
  • Śliwki suszone 2 garście
  • Rodzynki 1 garść
  • Morele suszone 1 garść
  • Olej kokosowy 1 łyżka
  • Miód 3 łyżki 
  • Skórka starta ze sparzonej pomarańczy

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na makowiec bezglutenowy

  1. Ugotować mak i odcedzić
  2. Pomarańczę sparzyć a następnie zetrzeć z niej skórkę
  3. Mak, suszone owoce i skórkę z pomarańczy zmielić za pomocą maszynki do mielenia mięsa
  4. Następnie należy przygotować ciasto:
  5. Wymieszać mąkę migdałową, len mielony i proszek do pieczenia
  6. Dodać wodę, olej kokosowy i miód - ponownie wymieszać
  7. Następnie rozprowadzić masę na papierze do pieczenia lub czystej silikonowej macie
  8. Uformować prostokąt, o wymiarach ok 30x25 cm
  9. Na cieście rozprowadzić masę makową
  10. Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C
  11. Zwinąć w roladę, po czym owinąć papierem do pieczenia lub matą silikonową
  12. Piec przez godzinę (wcześniej należy sprawdzić, czy ciasto się nie przypieka)
  13. Po upieczeniu ciasto zostawić na noc do zasklepienia ewentualnych pęknięć

Próbujemy makowiec dopiero następnego dnia - nie dotykać i nie kroić, ponieważ będzie się kruszyć.  Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy