Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła
  • 10 dkg drożdży
  • 0,75 szklanki mleka
  • kilka kropli esencji arakowej
  • sok z połowy cytryny
  • margaryna do smarowania
  • masa makowa:
  • pół kg maku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • esencja migdałowa
  • paczka bakalii

Sposób przygotowania:

Makowiec drożdżowy przygotowuje się tak:

  1. Najpierw należy przygotować masę makową. W tym celu należy mak zalać wrzątkiem, wypłukać co zbędne, znowu zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć, najlepiej przez sitko. Przecedzony mak mielimy trzy razy w maszynce do mięsa.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do maku. Dodajemy też masło roztopione w rondelku i esencję arakową. Na koniec do masy makowej dodajemy bakalie.
  3. Teraz kolej na ciasto. Mąkę przesiewamy przez sitko i odsypujemy trochę, aby dodać do niej pokruszone drożdże, płaską łyżeczkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Roztrzepujemy białka i odstawiamy w chłodne miejsce, w tym czasie ubijamy z cukrem żółtka i dodajemy resztę ciepłego mleka. Masę żółtkową połączoną z sokiem z cytryny dolewamy do mąki w misce, dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy długo, posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
  5. Po godzinie ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki, wykładamy na każdy placek masę makową i zwijamy strucle.
  6. Makowce zawijamy w pergamin dość ciasno (ok. 1-2cm luzu) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni jakieś 40 - 50 minut.


Smacznego :)

Autor: basia

Polecamy również

zawijane-ciasto-z-makiem

Zawijane ciasto z makiem

Sprawdzony przepis na makowiec. Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto. Pysznie pachnie i tak samo smakuje. Polecam up...
okazyjny-makowiec

Okazyjny makowiec

Taki makowiec to coś wspaniałego na Święta! Polecam więc przepis na makowiec! Dekorujemy cukrem pudrem. Naprawdę ws...
makowiec-z-biala-polewa

Makowiec z białą polewą

Sprawdzony przepis na makowiec. Smaczny, a polewa jest najlepsza! Taki makowiec na Święta to rewelacja dla podniebienia!...
makowo-kokosowa-pychotka

Makowo- kokosowa pychotka

Sprawdzony przepis na makowiec, który polecam, bo to bardzo warstwowe ciasto o różnych smakach! Makowiec w...
makowiec-drozdzowy

Makowiec drożdżowy

Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale s...

Zobacz więcej przepisów na:

Makowiec

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy