Makowiec na kruchym cieście
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
13 Ocen
Ilość porcji: 10
Makowiec - pyszne, słodkie ciasto dla prawdziwego domowego łasucha. Tak w kilku słowach można określić makowiec na kruchym cieście. Nie pieczemy go zbyt często. Jednak zbliżają się święta i w związku z tym makowiec to doskonałe ciasto na nasz stół.
Składniki:
- duża puszka gotowej masy makowej
- niepełna szklanka posiekanych bakalii: orzechów, migdałów i rodzynek
- 1,5 szklanki mąki
- ok. pół szklanki cukru pudru
- pół kostki masła
- jajko
- Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym ciescie:
- Siekamy na stolnicy masło z jajkiem, cukrem, mąką. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na blaszkę i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową i rozsmarowujemy ją dokładnie.
- Na wierzchu naszego makowca układamy poprzecznie rozwałkowane paski ciasta (w tzw. karo).
- Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy pół godziny w tej samej temperaturze co wcześniej
- Gotowe ciasto polewamy przygotowanym z cukru i soku z cytryny lukrem.
Smacznego
# Tagi:
Autor: Luiza
Polecamy również
Królewski makowiec
Makowiec jest królem wśród wszystkich świątecznych wypieków. Nigdy nie może go zabraknąć na polskim...Zawijane ciasto z makiem
Sprawdzony przepis na makowiec. Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto. Pysznie pachnie i tak samo smakuje. Polecam up...Okazyjny makowiec
Taki makowiec to coś wspaniałego na Święta! Polecam więc przepis na makowiec! Dekorujemy cukrem pudrem. Naprawdę ws...Makowiec bezglutenowy
Święta bez makowca to jak święta bez filmu "Kevin sam w domu".... ;) Makowiec to już zwyczajnie świąteczny klasyk! Wedłu...Biszkopt z makiem
Biszkopt z makiem- proste ciasto biszkoptowe z wkładnką makową. Takie ciasta zachwycają!Zobacz więcej przepisów na: