Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Ocena: ★

13 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Makowiec - pyszne, słodkie ciasto dla prawdziwego domowego łasucha. Tak w kilku słowach można określić makowiec na kruchym cieście. Nie pieczemy go zbyt często. Jednak zbliżają się święta i w związku z tym makowiec to doskonałe ciasto na nasz stół.

Składniki:

  • duża puszka gotowej masy makowej
  • niepełna szklanka posiekanych bakalii: orzechów, migdałów i rodzynek
  • 1,5 szklanki mąki
  • ok. pół szklanki cukru pudru
  • pół kostki masła
  • jajko
  • Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym ciescie:

  1. Siekamy na stolnicy masło z jajkiem, cukrem, mąką. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na blaszkę i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową i rozsmarowujemy ją dokładnie.
  3. Na wierzchu naszego makowca układamy poprzecznie rozwałkowane paski ciasta (w tzw. karo).
  4. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy pół godziny w tej samej temperaturze co wcześniej
  5. Gotowe ciasto polewamy przygotowanym z cukru i soku z cytryny lukrem.

Smacznego

Autor: Luiza

Polecamy nasze przepisy