Makowiec zawijany tradycyjny

Makowiec zawijany tradycyjny

Ocena:

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I dlatego kultywuje tę tradycję i piekę makowiec na potęgę w okresie świątecznym :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • duża łyżka masła
  • masa makowa gotowa w puszce
  • skórka z pomarańczy kandyzowana
  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki gorącej wody
  • można dać odrobinę soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Makowiec na pewno wyjdzie super, gdy zrobimy tak:

  1. Ze składników na ciasto odsypujemy odrobinę mąki i cukru do kilku łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy nasz rozczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, rozwałkowujemy 2 placki, które następnie smarujemy gotowym makiem z puszki.
  3. Zwijamy ciasto w strucle i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wystudzone strucle polewamy lukrem (wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem) i posypujemy skórką z pomarańczy.

Makowiec gotowy! 
Smacznego.

Autor: Magda

Polecamy nasze przepisy