Makowiec

Makowiec

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Oto przepis na pyszny makowiec, którym zachwyca się cała rodzina :) Polecam makowiec szczególnie na Święta, gwarantuję, ze nie zostaną nawet okruszki :)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 50 dkg mąki
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 dkg margaryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5dkg drożdży
  • szczypta soli
  • MASA MAKOWA:
  • 50dkg maku
  • 10dkg margaryny
  • 0,5 szklanki miodu
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 200g rodzynków
  • 1 zapach migdałowy
  • Dekoracja:
  • 2 mleczne czekolady
  • 100g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Makowiec przepis sprawdzony od lat w moim domu:

  1. Najpierw pora na ciasto: Drożdże musimy utrzeć ze śmietaną. Teraz trzeba połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto, następnie podzielić na 2-3 części ( w zależności jakie chcemy długie makowce), każdą część musimy rozwałkować.
  2. Pora na masę makową: Mak sparzamy i odcedzamy, następnie mielimy i  dodajemy do maku żółtka ubite z cukrem i roztopioną margaryną oraz roztopiony miód. Na koniec dodajemy pianę ubitą z jajek, rodzynki sparzone wodą i zapach migdałowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Rozwałkowane ciasto smarujemy jajkiem i nakłądamy masę makową. Zawijamy na papierze do pieczenia i układamy na blachę. Zostawiamy, żeby podrosło ( trochę luźno zawinąć w papier).
  4. Pieczemy około 45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy  płatkami migdałowymi.

Oto wspaniały makowiec. Polecam mój przepis na makowiec, nie będziecie żałowac :)

Smacznego!

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy