Przekładaniec makowy

Przekładaniec makowy

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przekładaniec makowy- bardzo apetyczny makowiec przełożony jabłkami i czekoladowym kremem. 

Składniki:

Ciasto makowe:
12 jaj
22,5 dag margaryny
30 dag cukru pudru
15 dag miodu płynnego
1,5 łyżeczki kakao
45 dag maku mielony parzony
6 łyżek mąki
1,5 łyżeczki sody
Masa jabłkowa:
1,20 kg jabłek
1 galaretka pomarańczowa
Cukier do smaku
Masa czekoladowa:
1 czekolada mleczna
1 masło
Cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku upieczmy ciasto makowe: tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mak , pianę z białek i pozostałe składniki. Pieczemy trzy placki. 

Następnie robimy masę czekoladową: czekoladę łamiemi i rozpuszczamy w  kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i mieszamy z letnią czekoladą.

 Masa jabłkowa polega na obraniu i starciu na tarce jabłek i wysmażeniu ich. Pod koniec wsypujemy do nich galaretkę i cukier do smaku .

Przełożenie gotowego ciasta: na spodzie ciasto makowe- masa czekoladowa- ciasto makowe- masa jabłkowa- ciasto makowe- dekoracja polewą czekoladową

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy