Mazurek czekoladowy do przygotowania z córką

Mazurek czekoladowy do przygotowania z córką

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Ciasto moje i mojej córki - mazurek czekoladowy na Wielkanoc. Przepis jest prosty, więc najwięcej czasu poświęcamy na dekorowanie. My lubimy mazurki z dużą ilością polewy czekoladowej, a jak do tego położy się kawałki mandarynki to taki mazurek czekoladowy znika ze stołu w naprawdę bardzo szybkim tempie :)

Składniki:

  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • krem:
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy - ulubione ciasto córki na Wielkanoc. 

  1. Do naczynia wrzucamy masło, cukier puder, żółtka i wszystko rozcieramy przy pomocy miksera. Dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki chłodnej wody zmieszane z kakao i dokładanie łączymy z ciastem.
  2. Formujemy kulę, owijamy folią i schładzamy przez ok 1 h w lodówce.
  3. Formę smarowujemy masłem, oprószamy tartą bułką i wykładamy cienko rozwałkowanym ciastem. Pieczemy przez ok. 15 - 20 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku..
  4. Mieszamy gotową masę kajmakową z czekoladą i mlekiem (w tzw kąpieli wodnej). Tak przygotowaną masę czekoladową rozsmarowujemy na cieście.
  5. Dekorujemy skórką pomarańczową i bakaliami, ja układam jeszcze mandarynki, smakują wybornie! W ogóle mazurek czekoladowy polany dużą ilością czekolady wraz z dużą ilością mandarynek to jest to! Polecam!

Smacznego!

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy