Mazurek czekoladowy na kruchym cieście

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście

Ocena: ★

33 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Mazurek czekoladowy to jedno z najbardziej popularnych ciast kuchni polskiej podawanych podczas Świąt Wielkanocnych. Mazurek może być przygotowany na bazie różnych ciast. Nasz mazurek czekoladowy jest na kruchym cieście. Kruche ciasto i czekolada - to jest to! - wspaniały mazurek czekoladowy.

Składniki:

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej, razowej lub krupczatki
  • 1 kostka (200 g) masła
  • ¼ szklanki cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • odrobina zapachu waniliowego lub startej laski wanilii
  • krem:
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady deserowej
  • 150 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy - tyle radości w jednym cieście :) Sprawdzony przepis na mazurek czekoladowy:

 

  1. Schłodzone masło wrzucamy do pojemnika, dodajemy mąkę i rozdrabniamy wszystko za pomocą drewnianej łopatki (Jeśli masło jest mocno zmrożone - możemy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach)..
  2. Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i wszystko miksujemy lub zagniatamy
  3. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
  4. Po wyjęciu z lodówki oddzielamy ⅔ ciasta i rozwałkowujemy je na blasze (używam blachy 23 na 33 cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pozostałą ⅓ ciasta wykorzystujemy do udekorowania brzegów mazurka. Możemy upleść warkocz ugnieść widelcem lub uformować palcami.
  6. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 220 °C piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złocisty kolor. Po upieczeniu ciasto szybko wyjmujemy i studzimy.
  7. Śmietankę kremówkę wlewamy do garnuszka i cały czas mieszając (aby się nie przypaliła) podgrzewamy aż będzie gorąca. Pamiętamy aby nie zagotować!.
  8. Do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy do roztopienia.. Podgrzewamy aż do lekkiego zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia.
  9. Polewamy ciasto wystudzoną masą czekoladową i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  10. Mazurek dekorujemy płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub bakaliami według uznania.

Mazurek czekoladowy gotowy, gwarantuję, że każdy się nim zachwyci.
Smacznego!

Autor: Jarko

Polecamy nasze przepisy