Mazurek czekoladowy - prosty przepis

Mazurek czekoladowy - prosty przepis

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Prosty przepis na doskonały mazurek czekoladowy. Podała mi go koleżanka z pracy. Od kilku lat jest to obowiązkowy punkt w jej wielkanocnym menu. W tym roku jej przepis na mazurek czekoladowy wypróbuję i ja, bo nie ma to jak sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 120g miękkiego masła 
  • 4 łyżki stołowe cukru pudru
  • 2 żółtka 
  • 280g mąki pszennej 
  • szczypta soli do smaku
  • Krem:
  • 150ml śmietanki 30%
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 150g konfitury z róży

Sposób przygotowania:

A sprawdzony przepis na mazurek czekoladowy wygląda tak:

  1. Masło wrzucamy do misy i rozgniatamy palcami, dodajemy cukier puder, żółtka i sól. Na koniec dosypujemy mąkę i zagniatamy kruchy spód.
  2. Ciastem (bez schłodzenia) wylepiamy spód tortownicy lub formy do tarty o wielkości 25 centymetrów.
  3. Pieczemy ok 15-20 min w 200 stopniach do momentu zezłocenia brzegów .
  4. Po wyjęciu z pieca zostawiamy do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
  5. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (mniejszy garnek włożony do większego, wypełnionego do połowy wodą)
  6. W ten sam sposób podgrzewamy śmietankę uważając, by nie doprowadzić do wrzenia.
  7. W kąpieli wodnej łączymy śmietankę z czekoladą i dodajemy masło.
  8. Krem pozostawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej
  9. Na przestudzone ciasto nakładamy konfiturę z róży i zalewamy kremem czekoladowym
  10. Formę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

Mazurek czekoladowy możemy udekorować lukrem lub jadanymi płatkami kwiatów.

Smacznego!

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy