Mazurek czekoladowy ze świeżymi owocami

Mazurek czekoladowy ze świeżymi owocami

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Dla wielu osób mazurek czekoladowy wydaje się ciastem zbyt skomplikowanym aby je przygotować. Dlatego wiele z nas decyduje się na zakup mazurka. Ja myślę, że jednak warto spróbować. Mazurek czekoladowy tylko wygląda tak “groźnie” ale proszę uwierzyć mazurek nie jest ciastem trudnym do zrobienia. A jaka będzie przyjemność z podania na wielkanocny stół mazurka czekoladowego własnej “produkcji”.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 160g masła
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • dekoracja:
  • świeże owoce: np. mandarynki, winogrona, brzoskwinie, kiwi
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy na wielkanocny stół:

  1. Ciasto:
  2. Masło utrzeć z cukrem i zółtkami, dodać mąkę - wyrobić ciasto. Dolać 2 łyżki letniej wody i jeszcze raz ugnieść.
  3. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na ½ godziny.
  4. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na blachę (nalezy pamiętać aby blachę wcześniej wysmarować tłuszczem)
  5. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. na ok 15 min.
  6. Masa do mazurka:
  7. Podgrzać śmietanę (nie zagotować). Do gorącej śmietany dodać czekoladę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie delikatnie przestudzić. Jeśli konstystencja jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.
  8. Przestudzone ciasto posmarować konfiturą a następnie delikatnie rozprowadzić ciepłą (nie gorącą!) masę czekoladową.
  9. Na koniec udekorowac pięknie świeżymi owocami. Do dekoracji można również użyć owoców suszonych.

Smacznego

Polecamy nasze przepisy