Mazurek kajmakowy.

Mazurek kajmakowy.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Święta Wielkanocne już się zbliżają, pora już planować wypieki. Ja proponuję upiec pyszny, kruchy i bardzo słodki mazurek. Nie wymaga dużo pracy, a na pewno posmakuje każdemu.

Składniki:

Ciasto:

3 żółtka

pół szklanki cukru pudru

3 szklanki mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

3-4 łyżki śmietany 12 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )

1 puszka gotowego kajmaku ( 40 dag )

rodzynki do dekoracji

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

1. Wykonać ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.

2. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem.

3. Z drugiej części ciasta toczyć długie wałki, zawijać po dwa i układać wokół ciasta.

4. Następnie ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.

5. Przygotować masę: Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z kajmakiem rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę.

6. Gorącą masę rozsmarować równomiernie na cieście.

7. Mazurek udekorować rodzynkami i odstawić do zastygnięcia.

8. Po tym czasie kroić, podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

najpiekniejszy-mazurek-kajmakowy

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kra...
mazurek-kajmakowy-z-gotowa-masa

Mazurek kajmakowy z gotową masą

Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie zni...
kajmakowo-porzeczkowy-mazurek

Kajmakowo – porzeczkowy mazurek

Słodko kwaśne połączenie, na kruchym cieście. Kajmakowo–porzeczkowy mazurek - ciacho idealne.
wielkanocny-mazurek-z-powidlem-kajmakiem-i-bakaliami

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

Idealny, bardzo słodki, polecam na Wielkanocny stół. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Życzę smacznego :)
mazurek-kajmakowy-z-pomaranczowym-akcentem

Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche...

Zobacz więcej przepisów na:

Mazurek kajmakowy

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy