Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Idealny, bardzo słodki, polecam na Wielkanocny stół. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Życzę smacznego :)

Składniki:

Składniki na ciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowe składniki: mąka pszenna do posypania stolnicy pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag ) słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Wykonanie pysznego mazurka. Zaczynamy od ciasta: 1. Składniki przekładam do miski i zagniatam ciasto, następnie z ciasta formuję kulę i wkładam ją do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. 2. Następnie trochę schłodzonego ciasta wałkuję na posypanej mąką stolnicy i foremką w kształcie kwiatka wycinam ciasteczka (wycinam taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Następnie pozostałe ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wałkuję i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwam widelcem i wokół brzegu układam wycięte wcześniej kwiatki. Następnie piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzę i dopiero wtedy zdejmuję je z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkuję, wykładam do tej samej tortownicy, piekę i studzę. Teraz przekładanie: 3. Jeden krążek ciasta smaruję powidłem, przykładam drugim ciastem i lekko dociskam. Środek smaruję kajmakiem i dekoruję według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną. 4. Mazurek odstawiam na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podam je od razu będzie się łamało przy krojeniu. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

mazurek17

Mazurek

Sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy. Świąteczne ciasto nie tylko na Wielkanoc, choć ciężko sobie wyobrazić Święta be...
mazurek-kajmakowy-z-gotowa-masa

Mazurek kajmakowy z gotową masą

Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie zni...
najpiekniejszy-mazurek-kajmakowy

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kra...
mazurek-kajmakowy3

Mazurek kajmakowy.

Święta Wielkanocne już się zbliżają, pora już planować wypieki. Ja proponuję upiec pyszny, kruchy i bardzo słodki mazure...
wielkanocny-mazurek-z-powidlem-kajmakiem-i-bakaliami

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

Idealny, bardzo słodki, polecam na Wielkanocny stół. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Życzę smacznego :)

Zobacz więcej przepisów na:

Mazurek kajmakowy

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy