Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen

Ilość porcji: 8
Idealny, bardzo słodki, polecam na Wielkanocny stół. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Życzę smacznego :)
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 żółtka
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowe składniki:
mąka pszenna do posypania stolnicy
pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag )
słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Wykonanie pysznego mazurka.
Zaczynamy od ciasta:
1. Składniki przekładam do miski i zagniatam ciasto, następnie z ciasta formuję kulę i wkładam ją do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia.
2. Następnie trochę schłodzonego ciasta wałkuję na posypanej mąką stolnicy i foremką w kształcie kwiatka wycinam ciasteczka (wycinam taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Następnie pozostałe ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wałkuję i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwam widelcem i wokół brzegu układam wycięte wcześniej kwiatki. Następnie piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzę i dopiero wtedy zdejmuję je z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkuję, wykładam do tej samej tortownicy, piekę i studzę.
Teraz przekładanie:
3. Jeden krążek ciasta smaruję powidłem, przykładam drugim ciastem i lekko dociskam. Środek smaruję kajmakiem i dekoruję według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną.
4. Mazurek odstawiam na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podam je od razu będzie się łamało przy krojeniu.
Życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Mazurek
Sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy. Świąteczne ciasto nie tylko na Wielkanoc, choć ciężko sobie wyobrazić Święta be...
Mazurek kajmakowy z gotową masą
Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie zni...
Najpiękniejszy mazurek kajmakowy
Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kra...
Mazurek kajmakowy.
Święta Wielkanocne już się zbliżają, pora już planować wypieki. Ja proponuję upiec pyszny, kruchy i bardzo słodki mazure...
Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.
Idealny, bardzo słodki, polecam na Wielkanocny stół. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Życzę smacznego :)Zobacz więcej przepisów na:
Mazurek kajmakowy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.