Mazurek pomarańczowy na szybko

Mazurek pomarańczowy na szybko

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

To przepis na mazurek pomarańczowy, który jest tak szybki w przygotowaniu, że nie trzeba Wielkanocy, żeby się do niego zabrać. Oczywiście mazurki to ciasta, które najbardziej kojarzą nam się z wiosną i Wielkanocą więc serdecznie polecam mój mazurek pomarańczowy na tę okazję.

Składniki:

  • ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • masa:
  • 1/2 kg pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 400 g cukru
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Na szybko mazurek pomarańczowy robimy tak:

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło, cukier pudek, żółtka i cukier waniliowy. Wrzystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Zbijamy w kulkę, owijamy folią i wkładamy na min 30 min do lodówki.
  3. Po wyjęciu wykładamy ciastem blachę (wcześniej wysmarujmy ją delikatnie tłuszczem) i wkladamy do piekarnika (rozgrzanego do 170 stopni) na ok 20 min.
  4. W tym czasie robimy masę owocową - dokładnie wyszorowane pomarańcze i cytryny mielimy przez maszynkę, do masy dodajemy wode i cukier i gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia.
  5. Dodajemy migdały (całe lub posiekane - najlepiej obrane ze skórki)
  6. Gdy ciasto uzyska złotawy kolor - wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na wierzch przygotowaną masę
  7. Mazurek pomarańczowy  będzie ładnie wyglądał jeśli udekorujemy go kilkoma kawałkami świeżych owoców.

Smacznego!

Autor: Lena

Polecamy nasze przepisy