Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Mazurek pomarańczowy to alternatywa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez mazurka, ale niekoniecznie lubią czekoladę w dużych ilościach. Lekko cytrusowy, delikatny mazurek pomarańczowy jest idealny do podjęcia gości przy popołudniowej herbacie/kawie.

Składniki:

  • 1/2 kg cukru pudru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 kostki masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • tłuszcz do formy
  • migdały i plasterki pomarańczy - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy - klasyczny przepis

  1. Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, wbijamy żółtko, dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru i całość zagniatamy. Zagniecione i uformowane w kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
  2. Odpowiednio schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wykładamy do formy posmarowanej tłuszczem i formujemy brzeg. 
  3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st przez 15 min.
  4. Dokładnie sparzone pomarańcze i cytryny oczyszczamy z pestek i wraz ze skórką mielimy w maszynce.
  5. Zmieloną masę wkładamy do rondelka, dodajemy resztę cukru, 1/2 szklanki wody i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu ok. 30 minut.
  6. Ciepłą masę rozkładamy na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie dekorujemy migdałami i plasterkami pomarańczy.

Smacznego!

Autor: Ala

Polecamy nasze przepisy