Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Taki tort bardzo polecam. Jest pyszny i pachnący. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki suchego zmielonego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
kilka kropli olejku migdałowego
Krem:
2 pełne szklanki mleka
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
5 dag białej czekolady
cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )
Kulki:
pół szklanki mleka
10 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania
Dodatkowo:
około 40 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści, dodaję żółtka i olejek i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Biszkopt piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem i studzę. Wystudzony przekrawam na dwa krążki.
2. Mąkę mieszam z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowuję mleko z cukrem, wsypuję wiórki i gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzę i z jeszcze ciepłej formuję niewielkie kluki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Wyjdzie około 17 kulek.
3. W połowie mleka rozpuszczam budynie, pozostałe mleko zagotowuję, wlewam rozpuszczone budynie i gotuję do zgęstnienia. Budyń dobrze studzę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieram, na koniec wlewam płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieram.
4. Kilka łyżek kremu odkładam do dekoracji, pozostałym kremem przekładam krążki ciasta, smaruję również wierzch i boki. Odłożonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam rozetki, tyle ile mamy kulek. Na każdą rozetkę wciskam kulkę. Cały tort posypuję płatkami migdałowymi.
5. Tak wykonany tort odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby stężał. Po tym czasie tort kroję i podaję. Życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

migdałowy torcik
pyszny tort na bazie biszkoptu z kakao, z masą ze słodkiej śmietanki i serka mascarpone
Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi
Taki tort bardzo polecam. Jest pyszny i pachnący. Zapraszam:)Zobacz więcej przepisów na:
migdałowy torcik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.