Bananowe naleśniki

Bananowe naleśniki

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Naleśniki lubiane są przez większość osób, zwłaszcza przez dzieci. W wersji naleśniki z bananem są słodkie, idealne na podwieczorek lub kolację.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 10 dag mąki pszennej (lub mniej/więcej w zależności od konsystencji ciasta)
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • 2 banany

Przybranie:

  • 2 łyżki śmietany
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Przepis na Bananowe naleśniki:

  1. Ciasto naleśnikowe: do miski wlać mleko i wodę, dodać jajko, łyżkę oleju i wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto wymieszać kuchenną rózgą. Mąki dodać mniej lub więcej, tak, aby ciasto miało konsystencję śmietany.
  2. Patelnię do naleśników rozgrzać i na gorącą wlać małą chochelką ciasto, a potem – obracając patelnią – rozprowadzić je równo po całym dnie.
  3. Naleśniki smażyć na średnim ogniu po ok. 2 min z każdej strony. Z tej ilości ciasta powinno wyjść 8 naleśników.
  4. Banany obrać ze skórki.
  5. W miseczce rozgnieść je widelcem na miazgę.
  6. Pastę bananową rozsmarowywać na naleśniku i składać, bądź zawijać.

Bananowe naleśniki najpyszniej smakują podane z łyżeczką śmietany i szczyptą cynamonu.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy