Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem

Ocena: ★

84 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Oto przepis, jak zrobić naleśniki ze szpinakiem. Od kilku lat naleśniki ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań, chociaż od dzieciństwa nie znosiłam szpinaku, bo kojarzył mi się z zieloną, bezsmakową papką. Ale przełamałam się i teraz wcinam szpinak, a zwłaszcza naleśniki ze szpinakiem, aż się uszy trzęsą :)

Składniki:

  • ciasto na nalesniki:
  • łyżeczka masła, rozpuszczona i wystygnięta
  • 150 gram mąki
  • 2 jaja
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • nadzienie do naleśników:
  • rozmrożona paczka szpinaku, ok. 450 g.
  • 150 gram sera feta
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem lepiej smakują, gdy do nadzienia dodamy fety. W ogóle naleśniki ze szpinakiem smakują świetnie. :)

  1. Ciasto naleśnikowe:
    Do mąki dodajemy jajka, sól i cukier, mleko. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Dodajemy rozpuszczone masło i odstawiamy na około pół godziny, dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste.
  3. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.
  4. Nadzienie do naleśników:
    Rozgrzewamy olej i smażymy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak, aż odparuje woda, solimy, dodajemy trochę pieprzu i pokruszoną fetę. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy. Nadzienie do naleśników gotowe.
  5. Nakładamy farsz do naleśników, zawijamy. Można posypać startym serem i chwilę zapiec w piekarniku. Naleśniki ze szpinakiem można podać z pomidorkami.

Smacznego!

Autor: Misia

Polecamy nasze przepisy