Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jakiem sadzonym

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jakiem sadzonym

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 25

W dni kiedy nie mam czasu lub ochoty na poważne gotowanie pełnoziarniste naleśniki są doskonałym obiadowym rozwiązaniem - zazwyczaj w lodówce trzymam kilka awaryjnych sztuk pełnoziarnistych naleśników. Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jakiem sadzonym są pełnowartościowym szybkim daniem - wystarczy usmażyć jajko zawinąć w zdrowy naleśnik i można zajadać!

Składniki:

  • Mleko 1 szklanka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
  • Jajko 2 sztuki (po jednym do ciasta i nadzienia)
  • Woda mineralna gazowana 1/2 szklanki
  • Szpinak 500 g
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Czosnek 4 duże ząbki
  • Pieprz czarny i kolorowy
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jakiem sadzonym

  1. Mleko, mąkę, jajko i wodę mineralną wymieszać dokładnie (do uzyskania gładkiej konsystencji) - jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki jeśli za gęste dolać odrobinę mleka
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju - smażyć w miarę cienkie naleśniki (jeżeli patelnia jest dobre jakości nie ma potrzeby podlewać oleju)
  3. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju i dodać szpinak - gotować go do momentu odparowania nadmiaru wody
  4. Na sam koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem
  5. W międzyczasie usmażyć jajko sadzone - polecam również zrobić jajko sadzone na parze
  6. Na usmażony naleśnik nakładać porcje szpinaku i świeżo usmażone jajko sadzone (najlepiej z płynnym żółtkiem).
  7. Boki naleśnika zawinąć

Całość oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, smacznego!

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy