Nalewka z aronii - sprawdzony przepis

Nalewka z aronii - sprawdzony przepis

Ocena:

87 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Nie ma to jak stare, sprawdzone przepisy. Do takich należy mój przepis na nalewkę z aronii. Wszyscy znają zdrowotne walory owoców aronii. Najwięcej witamniny C, pobudza apetyt u niejadków, no i oczywiście posiada rewelacyjne właściwości na przeziębienia. Jak co roku nalewka z aronii jest szykowana, żeby leczyć całą rodzinę, gdy nadejdzie jesienno - zimowa pora. Nalewka z aronii podana na czas postawi nas na nogi.

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Nalewka z aronii - przygotowanie:

  1. Do dużego naczynia (może być słoik) wrzucamy owoce aronii i zasypujemy cukrem. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie żeby owoce puściły sok.
  2. Po upływie tego czasu zlewamy sok do naczynia i zalewamy go spirytusem.
  3. Pozostałe owoce zalewamy 1 l wody i gotujemy w garnku 10 minut od momentu zagotowania.
  4. Przecedzamy sok do naczynia ze spirytusem i sokiem i dodajemy sok z cytryny.
  5. Tak powstałą nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka tygodni.

Pamiętajmy, że nalewka z aronii im starsza tym lepsza. :)

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy