Czerwona kapusta duszona z rodzynkami.

Czerwona kapusta duszona z rodzynkami.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pyszna propozycja na obiad, taka nietypowa propozycja z rodzynkami. Polecam spróbować.

Składniki:

1 duże jabłko

1 niewielka główka czerwonej kapusty

10 dag rodzynek

1 łyżka octu jabłkowego

masło do smażenia

gałka muszkatołowa mielona według uznania

biały pieprz mielony do smaku

sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Z kapusty usuwam wierzchnie liście. Następnie drobno siekam. Przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję do miękkości. Gdy będzie miękka odcedzam nadmiar wody.

2. Do miękkiej kapusty dodaję rodzynki, masło, ocet i jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach. Całość duszę przez kilka minut cały czas mieszając. W między czasie przyprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Gdy kapusta jest gotowa podaję ją jako dodatek do drugiego dania. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy