Czerwona kapusta duszona z rodzynkami.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Pyszna propozycja na obiad, taka nietypowa propozycja z rodzynkami. Polecam spróbować.
Składniki:
1 duże jabłko
1 niewielka główka czerwonej kapusty
10 dag rodzynek
1 łyżka octu jabłkowego
masło do smażenia
gałka muszkatołowa mielona według uznania
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Z kapusty usuwam wierzchnie liście. Następnie drobno siekam. Przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję do miękkości. Gdy będzie miękka odcedzam nadmiar wody.
2. Do miękkiej kapusty dodaję rodzynki, masło, ocet i jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach. Całość duszę przez kilka minut cały czas mieszając. W między czasie przyprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Gdy kapusta jest gotowa podaję ją jako dodatek do drugiego dania. Życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Soja w sosie pomidorowym
Smaczne i zdrowe danieJadalna dłoń
Potrawa z mięsa mielonegoPanierowany seler
Tak przygotowany seler jest bardzo smaczny. Ja podałam panierowany seler na obiad z ziemniakami i surówką. Poleca...Placek ryżowo-grzybowy.
Można przygotować na obiad lub przystawkę. Podać z ulubionym sosem.Soja w sosie pomidorowym
Smaczne i zdrowe danieZobacz więcej przepisów na: