Placek ryżowo-grzybowy.

Placek ryżowo-grzybowy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Można przygotować na obiad lub przystawkę. Podać z ulubionym sosem.

Składniki:

pół kilo pieczarek

1 marchewka

20 dag ryżu

1 cebula

2 szklanki bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

3-4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

2 płaskie łyżki żelatyny

masło do smażenia ( 3 łyżki )

kurkuma według uznania

zioła prowansalskie według uznania

1 łyżka posiekanego koperku (świeżego,mrożonego lub suszonego)

Sposób przygotowania:

1. Najpierw marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Ryż przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką gorącego bulionu, dodać marchewkę i gotować do miękkości, dolewając w razie potrzeby pozostały bulion. Ważne żeby cały płyn z ryżu wyparował.

3. Następnie pieczarki obrać, opłukać i dokładnie osuszyć z nadmiaru wody, pokroić w cienkie półplasterki. Następnie usmażyć na dwóch łyżkach masła, do miękkości i zrumienienia pieczarek.

4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie usmażyć do miękkości i lekkiego zrumienienia na pozostałym maśle.

5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do ciepłego ryżu, następnie dokładnie wymieszać.

6. Do ryżu dodać również pieczarki i cebulę, przyprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, kurkumą, ziołami prowansalskimi i koperkiem. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową, o pojemności około 1 litra. Następnie dobrze wystudzić.

7. Przestudzony placek włożyć do lodówki do całkowitego stężenia tak na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć i pokroić w kostki.

8. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy