Ogórki małosolne na szybko
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
43 Ocen
Ilość porcji: 15
Wiem, że oczekiwanie na to, aż ogórki małosolne dojdą do siebie jest męczące. Zwłaszcza gdy codziennie musimy patrzeć na nie w kuchni. Jedyny sposób, aby przyspieszyć to zalać je ciepłą, przegotowaną zalewą. Proces dochodzenia jest zdecydowanie szybszy i już po 2-3 dniach ogórki małosolne będą gotowe.
Składniki:
- duża kamionka :)
- 3 kg dość małych ogórków
- 6 ząbków czosnku
- 2 gałązki kopru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, woda.
Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne na szybko:
- Dużą kamionkę wypełniamy wypłukanymi ogórkami. Ogórki zalewamy zalewą solankową z przyprawami.
- Do garnka wlewamy 10 szklanek wody, wsypujemy 2,5 łyżki soli (kamiennej), dodajemy ziele angielskie (15 ziarenek) i liście laurowe (6szt.) i gotujemy.
- Zagotowaną zalewę lekko studzimy i dobrze ciepłą zalewamy ogóreczki.
- Ogórki małosolne szybko będą gotowe (zależy jak są duże). Można po 3 dniach spróbować.
Gdy ogórki małosolne pojawią się na stole, nikt im się nie oprze :)
Smacznego
# Tagi:
Autor: Robert
Polecamy również
Ogórki małosolne dla każdego
Jak od dawna wiadomo, istota tkwi w prostocie. Najlepsze więc na świecie są dania i przystawki proste. Stąd pomysł na og...Ogórki małosolne na grilla
Sezon grillowy w toku. Nasza kuchnia stworzyła mnogość przystawek do mięs grillowanych, ale każdy z nas wie, że og&oacut...Domowe ogórki małosolne
Wprawdzie do sezonu na ogórki jeszcze chwila, ale widziałem już ogórki gruntowe na rynku i dlatego przypom...Przepis na ogórki małosolne
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z...Ogórki małosolne
Ogórki małosolne przygotowuję zawsze w sezonie ogórkowym. Do podwieczorka, kolacji. Nie znam osoby, kt&oac...Zobacz więcej przepisów na: