Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ocena:

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Ogórki małosolne przygotowuję zawsze w sezonie ogórkowym. Do podwieczorka, kolacji. Nie znam osoby, która latem nie miałaby ochoty na ogórki małosolne.

Składniki:

  • 1kg ogórków
  • 1 pęczek kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Przepis na ogórki małosolne:

  1. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Czosnek obrać i przekroić wzdłuż na pół.
  3. Do słoików lub beczułki włożyć na dno koper, korzeń lub liść chrzanu, ogórki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe.
  4. W 1,5 litrze wody rozpuścić sól, wlać do ogórków.
  5. Beczułkę przykryć talerzem. Słoik można lekko zakręcić.

Ogórki małosolne można jeść już po dwóch dniach. Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy