Ogórki małosolne
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
16 Ocen
Ilość porcji: 1
Ogórki małosolne przygotowuję zawsze w sezonie ogórkowym. Do podwieczorka, kolacji. Nie znam osoby, która latem nie miałaby ochoty na ogórki małosolne.
Składniki:
- 1kg ogórków
- 1 pęczek kopru
- 5 ząbków czosnku
- 10 kulek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu
- 2 łyżki soli
- 1,5 l wody
Sposób przygotowania:
Przepis na ogórki małosolne:
- Ogórki dokładnie umyć i osuszyć.
- Czosnek obrać i przekroić wzdłuż na pół.
- Do słoików lub beczułki włożyć na dno koper, korzeń lub liść chrzanu, ogórki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe.
- W 1,5 litrze wody rozpuścić sól, wlać do ogórków.
- Beczułkę przykryć talerzem. Słoik można lekko zakręcić.
Ogórki małosolne można jeść już po dwóch dniach. Smacznego:)
Autor: marta625
Polecamy również
Ogórki małosolne dla każdego
Jak od dawna wiadomo, istota tkwi w prostocie. Najlepsze więc na świecie są dania i przystawki proste. Stąd pomysł na og...Ogórki małosolne na grilla
Sezon grillowy w toku. Nasza kuchnia stworzyła mnogość przystawek do mięs grillowanych, ale każdy z nas wie, że og&oacut...Jak zrobić ogórki małosolne
Ogórki w naszym klimacie są bardzo popularne. A to w postaci kiszonych, a to w postaci korniszonów. Ja pro...Przepis na ogórki małosolne
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z...Domowe ogórki małosolne
Wprawdzie do sezonu na ogórki jeszcze chwila, ale widziałem już ogórki gruntowe na rynku i dlatego przypom...Zobacz więcej przepisów na: