KOKOSOWY OMLET Z TRUSKAWKAMI

KOKOSOWY OMLET Z TRUSKAWKAMI

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Idealne rozwiązanie na pożywne, energetyczne śniadanie okraszone bogactwem witamin i poezji smaku świeżej truskawki. Zawarte w cieście wiórki kokosowe
i cynamon nadają niepowtarzalny smak.

Składniki:

4 jajka

6 łyżek wiórków kokosowych

6 łyżek mąki pszennej

4 łyżeczki cukru

1 płaska łyżeczka cynamonu

masło do smażenia

125g serka Philadelphia

250g świeżych truskawek

10 kostek deserowej czekolady

2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

1. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor.

2. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie dodać żółtka, nadal miksując dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

3. Połowę przygotowanej masy wylać na wysmarowaną masłem patelnię. Omlet usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Z pozostałej masy usmażyć drugiego omleta.

4. Truskawki pokroić w kostkę.

5. Usmażone omlety posmarować serkiem Philadelphia, dodać truskawki
i złożyć na pół.

6. Czekoladę rozpuścić w mleku a następnie polać na wierzchu omlety.

 

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy