Ciasto z waflem i orzechami

Ciasto z waflem i orzechami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Smaczne ciasto z orzechami z masą kakaową! Ciekawy przepis na orzechowiec, na dodatek z waflem!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ciasto z waflem:
  • 3 tafle wafla tortowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag cukru
  • 7 białek
  • 25 dag orzechów włoskich krojonych
  • Masa:
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka kakao
  • 18 dag cukru
  • ¼ szkl wody

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto orzechowe w kilku krokach:

  1. Na początek przygotowujemy biszkopt: 
    Najpierw z białek ubijamy pianę wraz z cukrem. Następnie do ubitych białek wsypujemy kolejno: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wlewamy olej.
  2. Ciasto wykładamy na blachę o rozmiarze 25/36 i pieczemy w temperaturze  180 stopni.
  3. Kolejnym krokiem jest wykonanie ciasta z waflem:
    Najpierw z białek ubijamy pianę wraz z cukrem. Następnie do ubitych białek wsypujemy kolejno:  proszek do pieczenia i orzechy włoskie. Mieszamy.
  4. Dwie formy wyścielamy papierem do pieczenia lub pergaminem układamy na nich wafel a na niego wylewamy po połowie piany. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
  5. Następnie robimy masę: 
    Do garnka wysypujemy cukier, kakao i wodę i to wszystko razem zagotowujemy. Po czym studzimy i łączymy z wczesniej utartą margaryną.
  6. Przyłożenie gotowego ciasta: 
    Ciasto z waflem- połowa masy- biszkopt- masa- ciasto z waflem ( wafel dajemy od góry)

Ciasto orzechowe przepyszne gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy