Orzechowe z makiem

Orzechowe z makiem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepis na ciasto orzechowe z makiem - mak i orzechy włoskie komponują się idealnie w tym cieście! Polecam przepis na ciasto, bo ciasto przepyszne.

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek zmielonych orzechów
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 masło
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Alkohol do smaku
  • Cukier puder do smaku
  • Ciasto makowe:
  • 300 g maku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5  łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto orzechowe z makiem w kilku krokach:

  1. Przepis na biszkopt orzechowy
    Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy mielone i bułkę tartą. Wlewamy do blachy 25/36 wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. 
  2. Biszkopt: 
    Pieczemy tak jak biszkopt wyzej.
  3. Masa:
    Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Dodajemy zimną kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w malutkiej ilości wrzątku.
  4. Ciasto makowe:
    Mak parzymy, a następnie mielimy go dwukrotnie. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel. Kiedy masa jajeczna będzie jasna i puszysta dodajemy stopniowo mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, najlepiej te składniki połączyć z jajkami za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
  5. Przełożenie gotowego ciasta:
    Biszkopt- masa- biszkopt orzechowy- masa- ciasto makowe- dekoracja

Pyszne ciasto orzechowe z makiem gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy