Orzechowiec z kawą

Orzechowiec z kawą

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Orzechowiec to wyśmienite ciasto, ta masa orzechowo- kawowa i pianka bezowa- rewelacja! Polecam przepis na orzechowiec!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag mąki
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru pudru
  • Piana:
  • 4 białka
  • 30 dag cukru pudru
  • 25 dag krojonych orzechów włoskich
  • 1 słoik powideł śliwkowych lub twardej marmolady jabłkowej
  • Ciasto z kokosem:
  • 6 białek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag wiórek koksowych
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • Masa :
  • 30 dag masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki wrzątku
  • 4 łyżeczki alkoholu

Sposób przygotowania:

Przepis na orzechowiec w kilku krokach:

  1. Najpierw przepis na ciasto
    Z mąki pszennej, cukru pudru, cukru waniliowego, żółtek, proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i wykładamy do dwóch foremek o wymiarach 25/36, następnie smarujemy obydwa  marmoladą jabłkową lub dowolnym powidłem.
  2. Piana:
    Z białek i cukru pudru ubijamy pianę. Wsypujemy do niej krojone orzechy, mieszamy  i wykładamy na marmoladę na obydwa ciasta - pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.
  3. Ciasto z kokosem:
    Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut.
  4. Masa:
    Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mielone orzechy, kawę i alkohol.
  5. Przełożenie ciasta:
    Ciasto- połowa kremu- ciasto kokosowe- pozostały krem- ciasto pianą w stronę masy- dekorujemy dowolnie

Ciasto orzechowiec gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy