Orzechowy na waflu

Orzechowy na waflu

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszny orzechowiec, polecam przepis na przepyszne ciasto orzechowe. Ten wafel nadaje fajnego smaku temu ciastu! Uwielbiam takie słodkości.

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
  • 7 białek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 25 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 szkl cukru
  • 2 tafle wafla tortowego
  • Biszkopt jasny:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 szkl mleka
  • 1 masło
  • 0,5 szkl cukru
  • Alkohol do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Przepis na pyszny orzechowiec, czyli ciasto orzechowe:

  1. Najpierw musimy zrobić ciasto orzechowe: zaczynamy od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę i wsypania proszku do pieczenia, orzechów, bułki tartej i miodu.
  2. Dno foremki wykładamy waflem tortowym i wylewamy na niego ciasto i pieczemy w 180 stopniach do 40 minut.
  3. Teraz pora na biszkopt: zaczynamy od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę, wlania do niej żółtek i wsypania mąki z proszkiem do pieczenia. Z tego pieczemy dwa biszkopty na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.
  4. Pora na przygotowanie kremu: w niedużej ilości mleka rozrabiamy budynie śmietankowe w proszku i mąkę pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem.
  5. Na gotujące wlewamy budynie i mieszamy gotując do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy z alkoholem i porcjami dodajemy chłodny krem. Masę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.
  6. Tak powinno wyglądać gotowe ciasto po przełożeniu: ciasto waflem do spodu- masa jasna- biszkopt jasny- masa ciemna- biszkopt jasny

Pyszne ciasto orzechowe gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy