Orzeszki


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 6
podawać z cukrem pudrem
Składniki:
30 dag mąki
15 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1 szt cukier waniliowy
3-4 szt żółtko
1/2 L mleka
1 szt cukier waniliowy
10 dag orzechy włoskie
3 łyżki mąki ziemniaczana
2 łyżki mąki
1 kostka masła
5 łyżki cukru
2 łyżki spirytus
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym.
2. Mąkę, masło i proszek do pieczenia- posiekać nożem, dodać żółtka z cukrem i wyrobić ciasto.
3.Foremki na orzeszki posmarować tłuszczem.
4.Wyłożyć cienką warstwą ciasto.
5. Piec na złoty kolor.
Masa:
1.Mleko z cukrem i mąki zagotować budyń.
2.Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, przestudzony budyń, spirytus i na koniec dodać orzechy.
3.Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem .
4.Posypać cukrem pudrem lub bez.
# Tagi:
Autor: tulipan

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.