Orzeszki

Orzeszki

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

podawać z cukrem pudrem

Składniki:

30 dag mąki 


15 dag masła

2 łyżki cukru pudru

1 szt cukier waniliowy


3-4 szt żółtko 


1/2 L mleka


1 szt cukier waniliowy


10 dag orzechy włoskie 


3 łyżki mąki ziemniaczana


2 łyżki mąki


1 kostka masła


5 łyżki cukru

2 łyżki spirytus

Sposób przygotowania:

Ciasto:


1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym.

2. Mąkę, masło i proszek do pieczenia- posiekać nożem, dodać żółtka z cukrem i wyrobić ciasto.

3.Foremki na orzeszki posmarować tłuszczem.

4.Wyłożyć cienką warstwą ciasto.

5. Piec na złoty kolor.

Masa:

1.Mleko z cukrem i mąki zagotować budyń.

2.Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, przestudzony budyń, spirytus i na koniec dodać orzechy.

3.Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem .

4.Posypać cukrem pudrem lub bez.

Autor: tulipan

Polecamy nasze przepisy