Karnawałowe pączki z kajmakiem


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen

Ilość porcji: 15
W karnawale, a najlepiej w Tłusty Czwartek, obowiązkowo musimy zjeść chociaż jednego pączka, obowiązkowo upieczonego własnoręcznie. Ja polecam Wam sprawdzony przepis na bardzo słodkie i kaloryczne Karnawałowe pączki z kajmakiem.
Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 5 dag świeżych drożdży
- 50 dag mąki pszennej
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- około 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 i pół łyżki oleju
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowe składniki:
- 10 dag mlecznej czekolady
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (40 dag)
- mąka pszenna do podsypania stolnicy
- olej do smażenia (około 2 szklanki)
Sposób przygotowania:
Wykonanie Karnawałowych pączków z kajmakiem:
- Zaczynam od rozczynu: Drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru, mąki i mleka. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.
- Następnie ciasto: Żółtka i jajko ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Do mąki dodaję utarte jajka, wyrośnięte drożdże, olej, ocet ( ocet nie będzie wyczuwalny ) lub spirytus, stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam mięciutkie ciasto. Wyrabiam kilka minut. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Teraz formuję pączki: Wyrośnięte ciasto wałkuję i dużą szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładam porcję masy kajmakowej, przykrywam drugim krążkiem, zlepiam brzegi i wycinam mniejszą szklanką. Staram się zużyć połowę masy kajmakowej, druga połowa posłuży mi do wykonania do polewy.
- Przygotowane pączki układam na tacy posypanej mąką i odstawiam w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby jeszcze podrosły.
- Następnie smażę: W garnku rozgrzewam olej i smażę pączki po kilka minut z każdej strony, następnie osączam je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Dekoruję: Cztery kostki czekolady odkładam do dekoracji i ścieram na tarce o dużych oczkach. Pozostałą czekoladę wraz z połową masy kajmakowej rozpuszczam w kąpieli wodnej, powinna powstać jednolita masa. Następnie smaruję nią z wierzchu pączki i posypuję startą czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia polewy.
Gotowe karnawałowe pączki z kajmakiem podaję i życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Purchle – pączusie serowe
nie ma nic prostszego, szybkiego a zarazem dobrego ;-)
Pełnoziarniste pieczone pączki
Jeden pełnoziarnisty pieczony pączek to 174 kcal; zawiera niecałą łyżeczkę tłuszczu i aż 4 gram błonnika pokarmowego. Dl...
Pyszne pączki
W okresie karnawału, a szczególnie kiedy zbliża się Tłusty Czwartek przygotowanie pączków to nie tylko oka...
Drożdżowe serca
Sprawdzony przepis na pączki trochę w innym wydaniu, ciasto tradycyjne drożdzowe jak na pączki ale kształt serduszka.
Karnawałowe pączki serowe
Sprawdzony przepis na pączki. Idealna propozycja na karnawał bądź Tłusty Czwartek. Pączki są miękkie i pr...Zobacz więcej przepisów na:
Pączki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.