Pyzy drożdżowe czyli pampuchy

Pyzy drożdżowe czyli pampuchy

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pyzy drożdżowe na parze czyli pampuchy - pyszne pampuchy można zjeść np. z sosem czy też użyć do obiadu zamiast ziemniaków. Polecam przepis na pyzy drożdżowe na parze, przepis na pampuchy.

Składniki:

  • 2 jaja
  • pół kilograma maki pszennej
  • szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Przepis na pyzy drożdżowe na parze czyli pampuchy:

  1. Najpierw do wyrośnięcia odstawiamy drożdże, czyli dajemy do drożdży cukier, kilka łyżek mąki oraz pół szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy, żeby drożdże urosły.
  2. Teraz pora na ciasto: w misce łączymy pozostałą mąkę z solą, resztą mleka i z roztopionym masłem oraz jajkami. Dodajemy równiez pięknie wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto musimy dobrze napowietrzyć, najlepiej uderzając drewnianą łyżką.
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i na około godzinę odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Teraz przygotowujemy garnek, żeby na nim gotować na parze: ja ustawiam garnek z wodą a na garnek kładę płaski durszlak, który pasuje do garnka.
  5. Ciasto można uformować w kulki a można również zrobić z ciasta niewielkie walce, co kto lubi. Ja zwykle formuję ciasto w walce, żeby potem pokroić na plastry, ale można bez problemu uformować kulki.
  6. Uformowane ciasto układamy w dość dużych odstępach, żeby się nie posklejało, bo ciasto wyrośnie.
  7. Przykrywamy i pod przykryciem gotujemy 10 - 12 minut. Podczas gotowania nie zdejmujemy pokrywki bo nam nasze pampuchy opadną.
  8. Ja podaję pampuchy od razu, żeby były ciepłe. Gdy podgzrewamy, to też na parze tak z kilka minut.

Pyzy drożdżowe czyli pampuchy gotowe.

Smacznego!

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy