Moja papryka faszerowana

Moja papryka faszerowana

Ocena:

35 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.

Składniki:

  • ryż - 1 woreczek
  • papryka - 4 szt.
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • mięso mielone - 30 dag
  • ser żółty - 25 dag
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • ostra papryka - szczypta
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowanamój przepis:

  1. Ugotuj 1 woreczek ryżu.
  2. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do tego mielone mięso i smaż aż się zarumieni. Dodaj sól, pieprz i paprykę w proszku według twoich upodobań.
  3. W dużym naczyniu wymieszaj ryż z podsmażonym mięsem z cebulką, zieloną pietruszką oraz z połową żółtego sera startego na grubej tarce.
  4. Papryki umyj, odetnij zielone ogonki i usuń nasiona. Możesz delikatnie podciąć spód papryk, tak, żeby stały w naczyniu żaroodpornym.  
  5. Papryki dosyć ciasno wypełnij farszem i posyp wszystko  żółtym serem.
  6. Włóż napełnione papryki do naczynia żaroodpornego i wlej na dno trochę wody.
  7. Piecz papryki przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni C.
  8. Pomarszczona skórka papryki oznacza to, że jest już upieczona.


Papryka faszerowana najlepiej smakuje lekko ostudzona i oprószona natką pietruszki.

Smacznego!

 

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy