Pascha wielkanocna - przepis na zimno


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
8 Ocen

Ilość porcji: 12
Pascha wielkanocna - kresowy deser z sera na zimno - chyba ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez paschy wielkanocnej w niektórych częściach Polski. Mój przepis na paschę wielkanocną nie jest może zbyt tradycyjny, ale za to sprawdzony, wiele razy był już wypróbowany. Także gwarantuję, że pascha wielkanocna w tym wykonaniu wyjdzie naprawdę dobra.
Składniki:
- 100 g masła
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1,5 kg twarogu (staram się kupować świeży i tłusty)
- 1,5 szklanki bakalii - można dać mieszankę wszystkiego, rodzynki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa
- łyżka oleju
- puszka brzoskwiń do sosu
Sposób przygotowania:
Pascha wielkanocna to w przeciwieństwie do kupowanych ciast bardzo zdrowy deser na Wielkanoc - zobaczcie składniki - co tam jest niezdrowego? Dlatego nawet, jak ktoś nie kultywuje kresowych tradycji to warto żeby pascha wielkanocna pojawiła się na świątecznym stole. Oto przepis na paschę wielkanocną:
- Ser dzień wcześniej zmielić 2 razy przez maszynkę, zostawić na noc na druszlaku wyłożonym gazą, żeby obciekł, powinien być jak najbardziej suchy. Ser obciążamy talerzykiem, czy czym tam pasuje, żeby był uciskany.
- Na następny dzień ugotować jaja na twardo, wydobyć żółtka i przetrzeć na sitku.
- W makutrze utrzeć masło, dodając powoli cukier, dodać żółtka i twaróg i utrzeć wszystko na gładką masę.
- Dodać bakalie i wanilię. Wszystko wymieszać.
- Wysmarować formę na babkę olejem i przełożyć masę do foremki. Postukać, żeby osiadła i włożyć do lodówki na około 12 godzin. Na drugi dzień, żeby wyjąć paschę zanurzyć trzeba ją na kilka sekund do wrzątku, wtedy ładnie wyjdzie. Ważne, żeby tylko ¾ foremki zanurzyć.
- Pascha wielkanocna gotowa - spożywa się ją na zimno i przechowuje w lodówce.
Można polać paschę sosem - ja używam sosu brzoskwiniowego - rozgniatam brzoskwinie z puszki, podgrzewam i polewam. Można kombinować, ale ja już nie dodaję cukru, bo brzoskwinie z puszki w zalewie są slodkie same w sobie.
Smacznego!
Autor: Oleńka
Polecamy również

Pascha wielkanocna mojej Mamy
Pascha wielkanocna to deser, bez którego żadna Wielkanoc się nie obejdzie. Nie ma co się dziwić, jak ktoś z kres&...
Pascha wielkanocna - jak zrobić
Gdy zbliża się Wielkanoc, wiadomo, ze na stole zagości pascha wielkanocna. Jak zrobić paschę wielkanocną? Myslę, ze pros...
Pascha wielkanocna tradycyjna
Oto pascha wielkanocna znaleziona gdzieś na blogu w komentarzach. Żeby przepis nie zaginął w odmętach, publikuję go tuta...
Serowa pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna to wschodni deser przygotowywany z twarogu, masła, jajek, śmietany, bakalii, cukru i wanilii. Każdy s...
Prosta pascha wielkanocna
Okazuje się, że pascha wielkanocna to prosta potrawa jest. Dopóki nie zrobiłam, to nie zdawałam sobie z tego spra...Zobacz więcej przepisów na:
Pascha wielkanocna

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.