Hummus z ciecierzycy

Hummus z ciecierzycy

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.

Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy ze słoika
  • 50 g sezamu (lub pasty Tahini)
  • 3 ząbki czosnku (podpiekane)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki wody
  • sól do smaku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zblenduj na gładką masę, mieszając sezam z oliwą z oliwek i sokiem z połowy cytryny. Następnie dodaj czosnek (najlepiej upieczony lub podsmażony), ciecierzycę (namoczoną i ugotowaną lub z puszki), pieprz, sól, kumin i trochę wody. Wszystko zblenduj i gotowe! Jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną konsystencję, dodaj więcej wody i zblenduj ponownie. Przelej gotowy hummus do miseczki i gotowe.

Autor: SaltedPasta

Polecamy nasze przepisy