Hummus z ciecierzycy
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Składniki:
- 300 g ciecierzycy ze słoika
- 50 g sezamu (lub pasty Tahini)
- 3 ząbki czosnku (podpiekane)
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cytryny
- 2 łyżki wody
- sól do smaku
- pieprz
Sposób przygotowania:
Zblenduj na gładką masę, mieszając sezam z oliwą z oliwek i sokiem z połowy cytryny. Następnie dodaj czosnek (najlepiej upieczony lub podsmażony), ciecierzycę (namoczoną i ugotowaną lub z puszki), pieprz, sól, kumin i trochę wody. Wszystko zblenduj i gotowe! Jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną konsystencję, dodaj więcej wody i zblenduj ponownie. Przelej gotowy hummus do miseczki i gotowe.
# Tagi:
Autor: SaltedPasta
Polecamy również
Pasta do chleba z awokado
Smarowidło do pieczywa z awokado i twarogiemHummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na d...Pasta szprotkowa
Błyskawiczna pasta szprotkowa do smarowania pieczywaPasta z ciecierzycy
Pasta z czosnkiem do smarowania pieczywaPasta pomidorowa
Podawać na kanapki lub krakersyZobacz więcej przepisów na: