Pasta z pieczonej papryki


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
10 Ocen

Ilość porcji: 4
Pastę z papryki przygotowałam z zamiarem schowania jej do spiżarni, no ale cóż...najpierw zjedliśmy jeden słoiczek, już otworzyłam drugi i coś czuję, że jeszcze dwa pozostałe zostaną zjedzone. Nic na to nie poradzę, że jest tak pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam przepis.
Składniki:
- 5 kg czerwonej papryki
- 5 łyżek oleju
- 1 mała główka czosnku
- sól do smaku
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Przepis na pastę z pieczonej papryki:
- Papryki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie ułożyć je na blaszkach do pieczenia i piec w 200 stopniach, aż będą miękkie i będzie można je obrać, ja swoje papryki nawet przypaliłam. Następnie z gorących papryk dokładnie zdjąć skórkę.
- Czosnek obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodać paprykę i dusić około 30 minut cały czas mieszając. W między czasie dodać liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie cukier i przyprawić do smaku solą.
- Na koniec smażenia z papryki należy wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a paprykę zmiksować blenderem na gładki mus. Pastę jeszcze raz zagotować i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku. Następnie gorącą nakładać do słoiczków i dobrze zakręcać.
- Słoiczki z pastą należy pasteryzować około 10 minut od zagotowania, następnie odwracać je do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i tak pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie zimne słoiczki przenosić do spiżarni lub...zjadać.
Pasta z pieczonej papryki gotowa. Życze smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Pasta z pieczonej papryki
Pastę z papryki przygotowałam z zamiarem schowania jej do spiżarni, no ale cóż...najpierw zjedliśmy jeden słoicze...
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na d...
Pasta do chleba z awokado
Smarowidło do pieczywa z awokado i twarogiem
Pasta szprotkowa
Błyskawiczna pasta szprotkowa do smarowania pieczywa
Pasta z tuńczyka
Idealna do pieczywa, pasta z tuńczyka, bardzo czesto zastępuję sklepową wedlinę. W moim domu w zasadzie nie ma tygodnia...Zobacz więcej przepisów na:
Pasta

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.