Pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki

Ocena:

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pastę z papryki przygotowałam z zamiarem schowania jej do spiżarni, no ale cóż...najpierw zjedliśmy jeden słoiczek, już otworzyłam drugi i coś czuję, że jeszcze dwa pozostałe zostaną zjedzone. Nic na to nie poradzę, że jest tak pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam przepis.

Składniki:

  • 5 kg czerwonej papryki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 mała główka czosnku
  • sól do smaku
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Przepis na pastę z pieczonej papryki:

  1. Papryki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie ułożyć je na blaszkach do pieczenia i piec w 200 stopniach, aż będą miękkie i będzie można je obrać, ja swoje papryki nawet przypaliłam. Następnie z gorących papryk dokładnie zdjąć skórkę.
  2. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodać paprykę i dusić około 30 minut cały czas mieszając. W między czasie dodać liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie cukier i przyprawić do smaku solą.
  3. Na koniec smażenia z papryki należy wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a paprykę zmiksować blenderem na gładki mus. Pastę jeszcze raz zagotować i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku. Następnie gorącą nakładać do słoiczków i dobrze zakręcać.
  4. Słoiczki z pastą należy pasteryzować około 10 minut od zagotowania, następnie odwracać je do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i tak pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie zimne słoiczki przenosić do spiżarni lub...zjadać.

Pasta z pieczonej papryki gotowa. Życze smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

pasta-z-pieczonej-papryki

Pasta z pieczonej papryki

Pastę z papryki przygotowałam z zamiarem schowania jej do spiżarni, no ale cóż...najpierw zjedliśmy jeden słoicze...
hummus-z-ciecierzycy

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na d...
pasta-do-chleba-z-awokado

Pasta do chleba z awokado

Smarowidło do pieczywa z awokado i twarogiem
pasta-szprotkowa

Pasta szprotkowa

Błyskawiczna pasta szprotkowa do smarowania pieczywa
pasta-z-tunczyka

Pasta z tuńczyka

Idealna do pieczywa, pasta z tuńczyka, bardzo czesto zastępuję sklepową wedlinę. W moim domu w zasadzie nie ma tygodnia...

Zobacz więcej przepisów na:

Pasta

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy