Pasztet mojej mamy

Pasztet mojej mamy

Ocena:

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!

Składniki:

  • wołowina - 1kg
  • wątroba wieprzowa - 1/2kg
  • wędzone podgardle - 1/2kg
  • cebula - 3
  • marchewka - 3
  • pietruszka - 2
  • seler - 1/4
  • bułka - 1,5
  • jajko - 1
  • ziele angielskie - 6 kulek
  • liście laurowe - 4
  • gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jak przyrządzam pasztet według przepisu mojej mamy?

  1. Do garnka z ok.1,5 l wody wrzucam ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Zagotowuję wodę i dodaję wołowinę oraz obrane warzywa.
  3. Całość gotuję ok. 30 minut, po czym wyjmuję i studzę.
  4. Do tej samej wody wrzucam wątrobę i również gotuję 30 minut.
  5. Kiedy woda przestygnie namaczam w niej bułkę i nasączoną mielę.
  6. Ugotowane mięso, warzywa i podgardle również mielę.
  7. Następnie wszystkie składniki mieszam, przyprawiam i przekładam do wąskich foremek.
  8. Pasztet piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 1h 15min.

Pasztet według przepisu mojej mamy jest delikatny i bardzo aromatyczny zarazem. Warzywa oraz użyte przyprawy nadają mu bardzo wyjątkowy smak. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy również

pasztet-z-soczewicy

Pasztet z soczewicy

Wegetariańskie wersje pasztetów pokazują ile jest możliwości ciekawego włączenia warzyw do naszej diety.... Warzy...
pasztet-drobiowy

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy to świetna alternatywa dla wędliny kupowanej w sklepie. Kanapki z pasztetem drobiowym sprawdzą się zar&...
pasztet-z-zielonej-soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

Przepis na pasztet to niekoniecznie musi być przepis na pasztet mięsny. Tym razem Kuchnia Fit proponuje pasztet z soczew...
pasztet-z-ciecierzycy-i-warzyw

Pasztet z ciecierzycy i warzyw

Taki pasztet jest bardzo smaczny, bo pasztet nie musi być przecież z mięsa. Polecam spróbować.
pasztet-z-selera

Pasztet z selera

Gdy po raz pierwszy przyniosłam pasztet z selera do pracy, zrobił furorę! Każdy mnie prosił o przepis na pasztet z seler...

Zobacz więcej przepisów na:

Pasztet

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy