Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 8
Warto przygotować taki pasztet, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Polecam przepis.
Składniki:
Masa na pasztet:
2 jajka
15 dag kaszy jaglanej
2 średnie cebule
1 pietruszka
3 marchewki
1 mały seler
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz biały mielony do smaku
sól do smaku
Dodatkowe składniki:
odrobina oleju
1 łyżka bułki tartej
foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osączyć na gęstym sicie. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Ugotowaną kaszę dokładnie wystudzić.
2. Warzywa należy obrać i umyć, następnie dać do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Ugotowane warzywa dobrze wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Wystudzone warzywa i kaszę przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.
4. Foremki za pomocą pędzelka posmarować olejem i oprószyć bułką tartą.
5. Następnie do przygotowanych foremek nałożyć masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet ułożyć na blaszce do pieczenia.
6. Pasztet piec około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet wystudzić i podawać.
7. Smacznego.
Moja rada:
Pasztet możemy upiec w foremce 1000 ml, wtedy nie musimy używać kokilek.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.
Warto przygotować taki pasztet, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Polecam przepis.
Pasztet z selera
Gdy po raz pierwszy przyniosłam pasztet z selera do pracy, zrobił furorę! Każdy mnie prosił o przepis na pasztet z seler...
Pasztet z ciecierzycy i warzyw
Taki pasztet jest bardzo smaczny, bo pasztet nie musi być przecież z mięsa. Polecam spróbować.
Pasztet z soczewicy
Wegetariańskie wersje pasztetów pokazują ile jest możliwości ciekawego włączenia warzyw do naszej diety.... Warzy...
Pasztet mojej mamy
Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale rów...Zobacz więcej przepisów na:
Pasztet

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.