Pasztet z królika


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
7 Ocen

Ilość porcji: 10
Pasztet z królika to prawdziwy przysmak. Odpowiednio przyprawiony pasztet z królika ma charakterystyczny, nieco ostrzejszy smak, który wyraźnie się odróżnia od wędlin, które często smakują podobnie. Oprócz walorów smakowych, pasztet z królika ma również doskonałe wartości odżywcze. Gorąco polecam przepis na pasztet z królika!
Składniki:
- przód i podroby z królika
- boczek lub podgardle wieprzowe - 30 dag
- suszone prawdziwki - 2-3
- cebula - 7 dag
- liście laurowe - 2
- pieprz - 5-7 ziaren
- wątroba wieprzowa - 20 dag
- olej - 2 łyżki
- jajka - 3
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
- tarta bułka (lub cała bułka)
Sposób przygotowania:
A oto przepis na pasztet z królika:
- Wkładamy do garnka przód i podroby z królika oraz boczek lub podgardle.
- Dodajemy grzyby, cebulę, listki laurowe i pieprz, wlewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę i dusimy jeszcze przez chwilkę.
- Studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości.
- W wywarze moczymy bułki i odciskamy je.
- Mięso, boczek, wątróbkę i bułki przepuszczamy(co najmniej 2 razy) przez maszynkę do mięsa. Przyprawiamy do smaku, dodajemy olej i jajka.
- Wyrabiamy masę, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
- Pieczemy godzinę w temp. 180°C.
- Upieczony pasztet zalewamy wytopionym tłuszczem, studzimy i wstawiamy do lodówki.
Pasztet z królika jest od dawna znany w kuchni polskiej, ale przysmakiem tym zachwycają się również we Francji. Smacznego!
# Tagi:
Autor: Mika
Polecamy również

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.
Warto przygotować taki pasztet, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Polecam przepis.
Pasztet z soczewicy
Wegetariańskie wersje pasztetów pokazują ile jest możliwości ciekawego włączenia warzyw do naszej diety.... Warzy...
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, ale nie tylko... Pasztet...
Świąteczny pasztet z królika
Nie ma to jak pasztet, szczególnie na Święta. A jak pasztet to z królika. Mięso królicze jest pyszn...
Pasztet z ciecierzycy i warzyw
Taki pasztet jest bardzo smaczny, bo pasztet nie musi być przecież z mięsa. Polecam spróbować.Zobacz więcej przepisów na:
Pasztet

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.