Pieczony pasztet z królika

Pieczony pasztet z królika

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobiony pasztet- i to jeszcze z prawdziwego, wiejskiego królika!

Składniki:

5 l wody 4 liście laurowe 8 kuleczek zielaangielskiego 2 marchewki 1 łyżka vegety 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 królik średniej wielkości (ok.1,5 kg mięsa) 1 kg boczku 6 jajek 1/2 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka papryki słodkiej szczypta paprykiostrej 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

Do wrzątku dodajemy poporcjowane mięso (chodzi o to aby się zmieściło do większego garnka), dodajemy pieprz, liście laurowe, vegetę, marchewki, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane).Ugotowane mięso oraz marchewkę wyciągamy z garnka, odstawiamy na ok 30 minut do ostygnięcia. Starannie pozbywamy się wszystkich kości i chrząstek. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia minimum 5 razy.Nastepnie do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 szczypty pieprzu, soli oraz zaczynamy mieszać całość łyżką. Wyrabiamy pasztet dłonią. Około 1 szklanki zalewy z gotującego się mięsa dodajemy do naszej miski z wyrabianym mięsem. Dodajemy gałkę muszkatałową, paprykę słodką i ostrą. Można delikatnie popróbować czy mięso jest dobrze przyprawione. Przygotowaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem przypomina troszkę sernika- można ją nawet przelać do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy kminkiem, gdzieniegdzie nakładamy cienkie pasterki smalcu, posypujemy szczyptą papryki słodkiej. Piec ok 70-90 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w kuchni, później radziłabym dać do zimnego miejsca na dobę. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki, natomiast gdy przeleży dobę lub przynajmniej noc w zimnym miejscu to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki.

Autor: AsiaK

Polecamy również

pasztet-z-soczewicy

Pasztet z soczewicy

Wegetariańskie wersje pasztetów pokazują ile jest możliwości ciekawego włączenia warzyw do naszej diety.... Warzy...
pasztet-z-watrobki-drobiowej

Pasztet z wątróbki drobiowej

Uwielbiam pasztety ale tylko domowe. Dziś proponuje Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką. To moje popiso...
pasztet-z-selera

Pasztet z selera

Gdy po raz pierwszy przyniosłam pasztet z selera do pracy, zrobił furorę! Każdy mnie prosił o przepis na pasztet z seler...
pasztet-z-zielonej-soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

Przepis na pasztet to niekoniecznie musi być przepis na pasztet mięsny. Tym razem Kuchnia Fit proponuje pasztet z soczew...
pieczony-pasztet-z-krolika

Pieczony pasztet z królika

Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobiony pasztet- i to jeszcze z prawdziwego, wiejskiego królika!

Zobacz więcej przepisów na:

Pasztet

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy