Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane

Ocena:

13 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Pieczarki faszerowane mogą być zarówno przystawką, jak i alternatywą dla ziemniaków, bądź ryżu podawanego do ulubionego schabowego lub innej porcji mięsa. Przepis na moje ulubione pieczarki faszerowane wziąłem od siostry. Pieczarki faszerowane według tego przepisu są lekkie, a co najważniejsze bardzo smaczne.

Składniki:

  • duże pieczarki - 10 kapeluszy
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz

Farsz:

  • trzonki pieczarek przeznaczonych do faszerowania
  • cebula
  • czosnku - 2-3 ząbki
  • oliwa - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • bazylia - 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

 A oto mój przepis na faszerowane pieczarki:

  1. Opłukuję pieczarki, osuszam i odcinam trzonki, a kapelusze skrapiam sokiem z cytryny i nacieram oliwą.  
  2. Oczyszczone trzonki drobno siekam, przesmażam najpierw na suchej patelni, a gdy płyn odparuje, wlewam łyżkę oliwy i mieszając, smażę przez chwilkę.
  3. Następnie dodaję posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i znów kilka minut smażę, mieszając.
  4. Na końcu mieszam wszystko z posiekaną zieleniną, przyprawiam farsz do smaku solą i pieprzem.
  5. Osuszone kapelusze pieczarek obsmażam po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie, oprószam solą i pieprzem, układam jeden obok drugiego na natłuszczonej blasze do pieczenia, napełniam przygotowanym farszem, wstawiam do piekarnika i piekę do 20 min. w temp. 200°C.

Pieczarki faszerowane podaję z pieczywem i korniszonami. Czasami kapelusze wypełnione farszem posypuję startym żółtym serem i wtedy je zapiekam. W takiej, czy innej wersji, faszerowane pieczarki są świetną przekąską. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy również

pieczarki-faszerowane-ziemniakami-i-serem

Pieczarki faszerowane ziemniakami i serem

Bardzo lubię faszerowane pieczarki i ciągle wynajduję nowe sposoby na ich przyrządzenie. Dzisiaj proponuję pieczarki fas...
pieczarki-faszerowane

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane mogą być zarówno przystawką, jak i alternatywą dla ziemniaków, bądź ryżu podawanego...
pieczarki-faszerowane-miesem-i-cebula-dymka

Pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką

Przyjmujesz gości i nie wiesz co postawić na stole między posiłkami? Proponuję świetną przekąskę: pieczarki faszerowane...
faszerowane-pieczarki-cukinia

faszerowane pieczarki cukinią

propozycja na kolację na ciepło ,faszerowane pieczarki z cukinią

Zobacz więcej przepisów na:

Pieczarki faszerowane

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy